De kracht en impact van jongeren
Wij geloven in de kracht en impact van jongeren. Vanuit deze visie heeft de Public Affairs Academie enkele jaren geleden Jongerenambassadeurs opgezet, een project in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongerenambassadeurs heeft inmiddels in heel Nederland al ruim 800 jongeren gematcht aan organisaties, bedrijven en instanties die maatschappelijke en actuele vraagstukken aan de jongeren voorleggen
Jongerenambassadeurs
Als jongerenambassadeur vertegenwoordigen zij de stem van jongeren. Zo zorgen zij ervoor dat er niet over jongeren gepraat wordt, maar met hen. Met hun energie, adviezen en verrassende inzichten voor de organisaties ontwikkelen de jongeren zichzelf én zetten zij de wereld positief in beweging. Zij gaan in duo's of panels aan de slag met diverse concrete vragen van organisaties waar zij affiniteit mee hebben. Zo zijn er jongerenambassadeurs aan de slag bij de Politie Nederland, Slachtofferhulp, Free a Girl, het Amaliakinderziekenhuis, Jeugdfonds Sport en Cultuur, de Woonbond, Noordhoff Uitgevers, NH Media, en nog vele andere maatschappelijke organisaties en instanties.
YoungXperts
De jongerenambassadeurs Nawfal (17 jaar) en Tiffany (27 jaar) zijn aan de slag gegaan bij YoungXperts van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook YoungXperts vindt dat jongeren de experts zijn als het gaat over hun toekomst. YoungXperts organiseert brainstorms waarin wetenschappelijke kennis wordt gedeeld en jongeren worden uitgedaagd om mee te denken over oplossingen voor verschillende maatschappelijke problemen. De oplossingen delen zij met beleidsmakers zodat ook echt verschil gemaakt kan worden. Nawfal en Tiffany hebben YoungXperts geholpen bij de brainstorms en bij de totstandkoming van een manifest over de klimaatcrisis. Hoe beleven jongeren het om op te groeien in een tijd van de klimaatcrisis? Wat zien zij als valkuilen en kansen? Wat doet de klimaatcrisis met het welzijn van jongeren, en met hun toekomstperspectief? En welke acties kunnen jongeren en beleidsmakers ondernemen om met de klimaatcrisis om te gaan?

Het belang van MDT
Het manifest ‘Jongerenperspectief op de klimaatcrisis’ is recent in de Tweede Kamer aangeboden aan Rob Jetten. Een van de adviezen aan de politiek die in het manifest zijn opgenomen luidt: “verplicht klimaateducatie op middelbare scholen en organiseer dit in de vorm van klassiek onderwijs in de klas, gecombineerd met excursies en iets samen doen; Maatschappelijke Diensttijd”. Bij de overhandigen hebben Nawfal en Tiffany niet alleen aandacht gevraagd voor acties gericht op het klimaat, maar ook voor Maatschappelijke Diensttijd. “Als MDT er niet was geweest, had ik hier niet gestaan”, aldus Nawfal.
Hiermee zet hij het belang van MDT kort en krachtig neer! Nawfal en Tiffany hebben -zoals bedoeld in MDT- hun talenten ontwikkeld, iets gedaan voor de samenleving en betekenisvolle ontmoetingen gehad. Dat beaamt ook Anne-Wil van YoungXperts: “Jongerenambassadeurs Tiffany en Nawfal hebben veel toegevoegd aan dit project. Zo legden we dankzij hen makkelijk connecties met politieke jongerenpartijen, kwamen ze met creatieve ideeën voor focusgroepen en brachten ze waardevolle input tijdens de focusgroepen zelf die we hielden met verschillende typen jongeren. Ook leverden ze waardevolle feedback op het manifest, waardoor het voor jongeren beter leesbaar werd. In gesprek met minister Rob Jetten konden zij bovendien echt laten zien wat de klimaatcrisis met hen als jongeren doet en zo de urgentie aan de politiek tonen die dit onderwerp verdient. Hun creativiteit inspireerde ons als wetenschappers om een verschil te maken in het leven van jongeren door hun stem een podium te geven.”
Jongerenopiniepanel: De stem van toekomstige generaties
Onlangs is het Jongerenopiniepanel (JOP) gelanceerd. Dit vernieuwende platform biedt jongeren tussen de 16 en 30 jaar een podium om hun stem te laten horen over maatschappelijke thema's zoals duurzaamheid, digitalisering , politiek en werkgelegenheid. Maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven kunnen met deze inzichten hun strategieën versterken en hun belangenbehartiging effectiever inzetten.
Volgens directeur Marielle van Oort is het JOP niet alleen een hulpmiddel, maar ook een belangrijke stap om de stem van jongeren – de generatie die de gevolgen van beleid zal ervaren – structureel te integreren in besluitvorming. "Dit initiatief is een krachtig hulpmiddel om duurzame en toekomstgerichte plannen te maken."

Jongeren en politieke vertegenwoordiging; een gemengd beeld
Een belangrijk doel van het JOP is om jongeren een stem geven in de politiek. Het is dus relevant om te peilen of jongeren zich überhaupt vertegenwoordigd voelen in het Haagse. Het resultaat is een gemengd beeld. Dat komt onder meer omdat jongeren denken dat politici niet goed begrijpen wat er speelt onder jongeren en bovendien niet goed communiceren over onderwerpen die jongeren aangaan.
Maar liefst 61% vindt dat jongeren onvoldoende inspraak hebben in politieke beslissingen. En dat is een gemiste kans, want deze groep wil heel graag dat woonproblematiek, onderwijs, klimaatverandering en geestelijke gezondheid hoog op de politieke agenda staan. Dit zijn ook juist onderwerpen die voor toekomstige generaties nog jarenlang doorwerken. Het grootste deel van de jongeren wil wel graag een rol spelen; 57% door zelf politiek actief te worden, bijvoorbeeld lokaal of in een politieke partij, anderen door actieve communicatie met politici. Een mooie klus voor beleidsmakers, politici én belangenbehartigers om met jongeren aan de slag te gaan!
Een respondent vatte het als volgt samen: “Ik zou zelf niet de politiek in willen, maar ik zou wel graag willen kunnen communiceren met politici over onze problemen en ook van hen horen waarom die issues wel of niet prioriteit krijgen.”

Lessen uit het onderzoek naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen
Naast het peilen van nationale thema’s, biedt het JOP ook inzicht in internationale thema’s. Zo voerde het panel onlangs een onderzoek uit naar de mening van jongeren over de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij Donald Trump als winnaar naar voren kwam. De resultaten bieden een interessante kijk op hoe Nederlandse jongeren denken over de gevolgen van deze verkiezingen voor Nederland, Europa en de wereld.

Internationale spanningen en klimaatverandering
Een meerderheid van de jongeren, vooral de 'Harris-stemmers', maakt zich zorgen over toenemende internationale spanningen. Onder Trump-aanhangers zijn deze zorgen minder prominent. Over klimaatverandering lopen de meningen uiteen: jongeren die, als ze konden, op Harris hadden gestemd, vrezen negatieve gevolgen door minder strenge regelgeving, terwijl enkele Trump-sympathisanten economische kansen zien.
Opvallend citaat van een respondent: "Ik maak me grote zorgen over het afschalen van klimaatmaatregelen. Europa moet zelf leiderschap tonen." (Pro-Harris)
Figuur 1: Verwachtingen impact presidentschap op klimaatverandering

Invloed op Nederland en Europa
Bijna alle respondenten zijn het erover eens dat de verkiezing van Trump gevolgen zal hebben voor Nederland. Veel jongeren verwachten een verslechtering van de politieke relatie tussen Nederland en de VS en pleiten voor een aanpassing van het Nederlandse buitenlandbeleid. De meest genoemde aandachtspunten zijn economie, klimaatverandering, defensie en veiligheid.
Ook zien jongeren een sterke noodzaak voor Europa om onafhankelijker te worden van de VS. Samenwerking binnen Europa op het gebied van defensie, klimaat en economie wordt als essentieel beschouwd.
Citaten van respondenten:
- “Ik denk dat de [Nederlandse] economie zal groeien onder Trump, omdat er meer wordt samengewerkt in Europa. “(Pro-Trump)
- "Ik hoop dat Nederland en Europa minder afhankelijk worden van de VS, ongeacht wie president is." (Neutraal)
Figuur 2: Verwachtingen van jongeren over Europese samenwerking na Trumps verkiezing

Sentimentanalyse
In de sentimentanalyse komt, niet verassend, naar voren dat Trump-aanhangers positief zijn terwijl bij Harris fans-negatief sentiment overheerst.
Dit sentiment wordt beïnvloedt door:
- Pro-Trump: optimisme over economische groei en defensie-uitgaven.
- Pro-Harris: bezorgdheid over klimaatbeleid en internationale samenwerking.
- Neutraal: de wens voor meer onafhankelijkheid van de VS, ongeacht wie president is.

Zet het Jongerenopiniepanel in voor jouw lobby!
Het Jongerenopiniepanel biedt niet alleen waardevolle inzichten, maar is ook een krachtig hulpmiddel voor beleidsmakers, lobbyisten en maatschappelijke organisaties om beleidsvoorstellen beter te onderbouwen en toekomstbestendig te maken.
Maak beleid toekomstbestendig – gebruik de stem van jongeren als jouw kracht! Meer weten? Bezoek de website van het Jongerenopiniepanel (www.jongerenopiniepanel.nl) en ontdek hoe het JOP jouw strategie kan versterken. Samen geven we de toekomst een stem.
