De kracht en impact van jongeren

De kracht en impact van jongeren

Wij geloven in de kracht en impact van jongeren. Vanuit deze visie heeft de Public Affairs Academie enkele jaren geleden Jongerenambassadeurs opgezet, een project in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Jongerenambassadeurs heeft inmiddels in heel Nederland al ruim 800 jongeren gematcht aan organisaties, bedrijven en instanties die maatschappelijke en actuele vraagstukken aan de jongeren voorleggen

Jongerenambassadeurs

Als jongerenambassadeur vertegenwoordigen zij de stem van jongeren. Zo zorgen zij ervoor dat er niet over jongeren gepraat wordt, maar met hen. Met hun energie, adviezen en verrassende inzichten voor de organisaties ontwikkelen de jongeren zichzelf én zetten zij de wereld positief in beweging. Zij gaan in duo's of panels aan de slag met diverse concrete vragen van organisaties waar zij affiniteit mee hebben. Zo zijn er jongerenambassadeurs aan de slag bij de Politie Nederland, Slachtofferhulp, Free a Girl, het Amaliakinderziekenhuis, Jeugdfonds Sport en Cultuur, de Woonbond, Noordhoff Uitgevers, NH Media, en nog vele andere maatschappelijke organisaties en instanties.

YoungXperts

De jongerenambassadeurs Nawfal (17 jaar) en Tiffany (27 jaar) zijn aan de slag gegaan bij YoungXperts van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook YoungXperts vindt dat jongeren de experts zijn als het gaat over hun toekomst. YoungXperts organiseert brainstorms waarin wetenschappelijke kennis wordt gedeeld en jongeren worden uitgedaagd om mee te denken over oplossingen voor verschillende maatschappelijke problemen. De oplossingen delen zij met beleidsmakers zodat ook echt verschil gemaakt kan worden. Nawfal en Tiffany hebben YoungXperts geholpen bij de brainstorms en bij de totstandkoming van een manifest over de klimaatcrisis. Hoe beleven jongeren het om op te groeien in een tijd van de klimaatcrisis? Wat zien zij als valkuilen en kansen? Wat doet de klimaatcrisis met het welzijn van jongeren, en met hun toekomstperspectief? En welke acties kunnen jongeren en beleidsmakers ondernemen om met de klimaatcrisis om te gaan?

Het belang van MDT

Het manifest ‘Jongerenperspectief op de klimaatcrisis’ is recent in de Tweede Kamer aangeboden aan Rob Jetten. Een van de adviezen aan de politiek die in het manifest zijn opgenomen luidt: “verplicht klimaateducatie op middelbare scholen en organiseer dit in de vorm van klassiek onderwijs in de klas, gecombineerd met excursies en iets samen doen; Maatschappelijke Diensttijd”. Bij de overhandigen hebben Nawfal en Tiffany niet alleen aandacht gevraagd voor acties gericht op het klimaat, maar ook voor Maatschappelijke Diensttijd. “Als MDT er niet was geweest, had ik hier niet gestaan”, aldus Nawfal.

Hiermee zet hij het belang van MDT kort en krachtig neer! Nawfal en Tiffany hebben -zoals bedoeld in MDT- hun talenten ontwikkeld, iets gedaan voor de samenleving en betekenisvolle ontmoetingen gehad. Dat beaamt ook Anne-Wil van YoungXperts: “Jongerenambassadeurs Tiffany en Nawfal hebben veel toegevoegd aan dit project. Zo legden we dankzij hen makkelijk connecties met politieke jongerenpartijen, kwamen ze met creatieve ideeën voor focusgroepen en brachten ze waardevolle input tijdens de focusgroepen zelf die we hielden met verschillende typen jongeren. Ook leverden ze waardevolle feedback op het manifest, waardoor het voor jongeren beter leesbaar werd. In gesprek met minister Rob Jetten konden zij bovendien echt laten zien wat de klimaatcrisis met hen als jongeren doet en zo de urgentie aan de politiek tonen die dit onderwerp verdient. Hun creativiteit inspireerde ons als wetenschappers om een verschil te maken in het leven van jongeren door hun stem een podium te geven.”