Jongeren sporen kabinet aan visie te tonen

Door: Minke van Egmond

Ze mogen dan vaak nog niet eens zijn begonnen aan hun eerste serieuze baan, dat wil niet zeggen dat jongeren van begin twintig de blik niet gericht hebben op hun pensioen. Niet op het bijbehorende geld en het zalig niets doen, maar op het feit dat juist zij de komende pakweg 45 jaren van hun werkende leven moeten bijdragen aan duurzame economische groei. Daarbij kijken zij scherp en kritisch naar de plannen van het huidige kabinet. Vier energieke jongeren, geselecteerd voor een traject bij de Jongerenambassadeurs van Van Oort & Van Oort, gaven dit voorjaar met een presentatie een toelichting op gedachten en plannen die zij eerder in een opiniestuk neerpenden.

"A week is a long time in politics," luidt een beroemde quote, toegeschreven aan Harold Wilson, een Britse premier uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Jongeren zoals Bart Lambregts en Marinka Hackzijn zich hiervan bewust. Volgens Bart moet het Nederlandse kabinet-Schoof zich minde richten op wat hij 'de grillen' van het politieke bedrijf noemt, en meer visie moet tonen voor plannen op de langere termijn. Centraal daarbij staat voor hem en Marinka de noodzaak van innovatie.

Die innovatie, zo betoogde Bart, kan niet zonder een sterk investeringsklimaat en een stevig accent op datgene wat innovatie kan veroorzaken: onderzoek en ontwikkeling. Volgens Marinka zijn deze twee zaken “het verdienvermogen van de toekomst”. Investeren in innovatie en technologie is investeren in de toekomst van jongeren en hun kansen op de arbeidsmarkt, aldus Hack.

En dan blijkt dat het kabinet-Schoof juist op deze zaken bezuinigt, zoals het ook bezuinigt op onderwijs (maar daarover meer in een andere presentatie). Als gevolg hiervan verdwijnt duurzame economische groei steeds verder achter de horizon.

Zowel Bart als Marinka bepleit een sterke investeringsmaatschappij, die 'apart van overheidsgrillen' functioneert, maar wel een solide financiële basis meekrijgt. Juist nu, zo meent Bart, nu Europa moet strijden tegen een nog veel 'grilligere' president in de Verenigde Staten, is investeren in innovatie 'extreem urgent'.

Een paradox

Bezuinigingen op onderwijs, Bart stipte het al aan, zijn een slechte zaak. Mikail Unal werkte in zijn presentatie dit onderwerp verder uit, zoals hij dit ook deed in zijn opinieartikel. De precieze cijfers van de onderwijsbezuinigingen schommelen nog altijd, vanwege de politieke strijd hierover in zowel de Tweede als Eerste Kamer, maar dat het om vele honderden miljoen kan gaan, lijkt wel duidelijk.


"Eppo mag ik afstuderen, ja of nee?!" Mikail ging nog even terug naar het grote studentenprotest op het Haagse Malieveld tegen de onderwijsplannen van minster Eppo Bruins. Zoals Bart wees op het gebrek aan economisch-innovatieve visie, zo liet Mikail zien dat de onderwijsplannen van het huidige kabinet eveneens een 'gebrek aan visie' kennen.

Daarbij wees Mikail op een paradox. De grootste partij binnen de coalitie van dit kabinet heeft meer dan eens duidelijk gemaakt dat zij 'Nederland weer op de eerste plaats' wenst te zetten. Maar met het huidige beleid zal dit nooit lukken. Onderwijs is de motor van de economie. Daarvoor is niet minder, maar meer geld nodig, aldus Mikail.

Nieuwe kansen

Wat je ook over het huidige Nederlandse kabinet kunt zeggen, politiek 'links' is het allerminst. Maar nu talloze zaken in de wereld, en daarmee dus ook in Nederland, aan het kantelen zijn, zijn er volgens Myrthe Kooijman nieuwe kansen voor linkse politieke partijen. Maar dan moet links wel leren van de eerder gemaakte fouten. In haar presentatie ging zij hier nader op in.


Voor de klassiek 'rechtse' politieke partijen zijn koopkracht en nationale identiteit belangrijke thema's. Dit maakt deze partijen populairder dan ‘linkse’ partijen, die zich veelal lijken te focussen op klimaat. Een onderwerp dat voor veel Nederlanders vooral voelt als een “luxeprobleem”. Volgens Myrthe slaagt links er niet in om het klimaatbeleid en de energietransitie te presenteren als een economische kans die uiteindelijk zal leiden tot meer bestaanszekerheid.


'Maakt het klimaatverhaal aantrekkelijker voor iedereen,' betoogde Myrthe. Wees helder over de CO2-belasting voor bedrijven, isoleer woningen, zorg voor duurzaam vervoer, en laat zien dat groene energie voor iedereen betaalbaar blijft. Daarbij heeft Myrthe een belangrijke tip voor politici, zowel ter linker- als ter rechterzijde: 'Preek niet eindeloos over wat we allemaal fout doen, maar geef perspectief op mogelijke verbetering.' Want, zo stelde Myrthe in het spoor van investeer-Bart en onderwijs-Mikail: 'Het gaat niet om dure verplichtingen, het gaat om kansen.'