Op weg naar de Europese Verkiezingen

Op weg naar de Europese Verkiezingen

Op 6 juni vinden er Europese Parlementsverkiezingen plaats. De campagnetijd biedt belangenbehartigers een uitgelezen kans om voor hun issue en achterban op te komen in de Europese Unie. Vier Europarlementariërs – allen ook lijsttrekker voor de aankomende verkiezingen – delen hun ervaringen.

Anja Haga, lijsttrekker van de ChristenUnie

"Wat echt opvalt in het werk als Europarlementariër is dat iedereen koffie met je wil drinken. Dat is natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid, maar om informatie te delen. Ik vind dat leuk en nuttig. Met iedereen afspreken lukt agendatechnisch helaas niet, dus ik kijk ook goed of het contact tot zinvolle informatie kan leiden. Ik focus me in mijn werk op geloofsvrijheid, klimaat en menswaardig migratiebeleid dus als mensen me hierover kunnen informeren heeft dit zeker een pré. Ik vind het ook nuttig om geïnformeerd te worden over onderwerpen die momenteel hoog op de politieke agenda staan, zoals bijvoorbeeld het Europees patiëntendossier dat eraan komt. Ik vind dat de vertrouwelijkheid van gegevens beter geborgd moet worden voordat het ingevoerd wordt en vind het waardevol als mensen hierin meedenken. Om beter beslagen ten ijs te komen ga ik ook regelmatig op werkbezoek. Zo hoor ik hoe beleid in de praktijk uitpakt. Onlangs ben ik bijvoorbeeld bij vissers, vluchtelingenwerk, de Armeense gemeenschap en Woord en Daad (ontwikkelingswerk) op bezoek geweest. Binnenkort ga ik bij boeren en ondernemers langs. Ook organiseer ik zelf events om met mensen in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over geloofsvrijheid en geweld tegen vrouwen. Als volksvertegenwoordiger hoort het erbij, vind ik, om met mensen live te spreken over politieke ontwikkelingen. Zodat ik weet wat er leeft en wat mensen belangrijk vinden. Dat maakt het politieke werk juist ook erg leuk."

Tom Berendsen, lijsttrekker van het CDA

"Zou je in een vakblad van lobbyisten kunnen vertellen of je vindt dat lobbyisten hun werk goed doen?’ U kunt zich voorstellen dat dit een gevaarlijke vraag is. Gelukkig kan ik u geruststellen: Ik heb doorgaans prettig contact met het grootste deel van de Nederlandse belangenbehartigers! De Nederlandse lobby vanuit gemeenten, provincies of private partijen is heel goed in het verbinden van Nederlandse belangen en Europese dossiers. Vaak op tijd in het proces, en vaak scherp op de inhoud. Dat is een goede zaak, maar vergeet de Europese partners niet! Zoek uw verbindingen ook in gelijkgestemde regio’s, steden of bedrijven in bijvoorbeeld Italië, Polen of Portugal. Voor Europarlementariërs is een onderwerp doorgaans interessanter én kansrijker als er meerdere Europese regio’s in terugkomen. Uiteindelijk zijn er na de verkiezingen maar 31 Nederlanders in het parlement. Voor het slagen van uw missie zullen we allemaal verder moeten kijken dan onze landsgrenzen."

Reinier van Lanschot, lijsttrekker voor Volt

"Qatargate zorgt voor een vergrootglas op alles wat misgaat bij lobbyen in Brussel. Bij dit schandaal werden Europarlementariërs beschuldigd van het aannemen van steekpenningen, waarmee Qatar invloed in de EU probeert te kopen. Deze gebeurtenis versterkt het slechte imago van lobbyen in Europese context. Gevallen van corruptie zorgen voor een enorme breuk in het vertrouwen in de democratie. Transparantie moet centraal worden gesteld, zodat het niet langer lijkt alsof het spreken met lobbyisten per definitie leidt tot omkoping, witwassen en corruptie. Hoewel er gevaar zit in beïnvloeding van parlementsleden door externe partijen en belangengroepen, dragen lobbyisten namelijk ook op unieke wijze bij aan het wetgevingsproces.


Zo voorzien ze ambtenaren en Europarlementariërs van expertise en diepe kennis van sectoren. Hierdoor sluit de Europese regelgeving beter aan bij de praktijk. Volt erkent de toegevoegde waarde van lobbyisten, maar transparantie is noodzakelijk.


Daarom moet er een verplicht EU transparantieregister komen, waardoor er inzichtelijk wordt welke partijen betrokken zijn bij gesprekken over EU wetgeving. Enerzijds moet er voor lobbyisten een juridisch bindende gedragscode komen en worden zij verplicht hun bijeenkomsten met EU ambtenaren te registreren op een openbaar platform. Anderzijds worden EU ambtenaren en Europarlementariërs verplicht hun activa openbaar te maken. Ook mogen ze twaalf maanden niet aan de slag in de private sector na het werken voor een EU institutie.


Door middel van duidelijke transparante richtlijnen voor lobbyisten, Europarlementariërs en ambtenaren wordt de kans op corruptie verminderd en het vertrouwen in de democratie vergroot."

Bert-Jan Ruissen, lijsttrekker van de SGP

"De SGP zet zich in voor christelijke waarden en een beperktere EU. Minder Brusselse regeldruk geeft meer ruimte voor ondernemerschap, zoals voor onze boeren en vissers. Al 40 jaar komt de SGP hiervoor op in het Europees Parlement. En wil dat blijven doen na de verkiezingen van donderdag 6 juni. Zeker nu de Brusselse bemoeienis en budgetten toenemen, groeit het belang hiervan. De SGP vindt dat de EU er moet zijn voor Nederland en niet andersom. Dus weg met plannen voor een EU-belasting of digitale euro. Veel lobbyisten beseffen terdege al het belang van Brussel. Met belangenbehartigers van zowel bedrijven als overheden, heb ik daarom goed contact. Hun argumenten zijn waardevol voor onze besluiten. We zullen het niet altijd eens zijn, maar ben wel dankbaar voor het delen van argumenten. De SGP hoopt ook de komende 5 jaar op te komen voor de juiste belangen."

Weten welke momenten belangrijk zijn in aanloop naar de Europese verkiezingen?

Op de volgende pagina's vind je een overzicht met zowel een Nederlandse als Europese tijdslijn. Hier vind je welke momenten van belang zijn in enerzijds het Nederlandse besluitvormingsproces, anderzijds een overzicht van het Europese proces in aanloop naar de parlementsverkiezingen. Klik snel verder!